genealogie, stamboom, heraldiek, familiewapen, aldfaer, stamboomonderzoek, persoonskaarten

De genealogie van Ermelose familiesBijzondere en mooie collectiestukken te zien in Expositie Topstukken KB

Van de Beatrijs tot de 1ste Donald Duck

Den Haag, 6 november 2013 - In de Expositie Topstukken KB, de tentoonstellingsruimte van de Koninklijke Bibliotheek, kunt u vanaf 6 november weer een nieuwe selectie topstukken zien. Het is een keuze uit de collectie authentieke boeken en handschriften met historische waarde. In deze tijdelijke expositie zijn onder andere de Beatrijs en de 1steDonald Duck van dichtbij te bekijken. Opvallend in deze expo zijn ook het grootste (150 cm hoog) en het kleinste boek (6 mm hoog) uit onze collectie.

Beatrijs
De non Beatrijs wordt verliefd op een aantrekkelijke jongeman en verlaat haar klooster. Zeven jaar duurt haar geluk. Dan wordt ze door haar minnaar in de steek gelaten en leeft ze zeven jaren in bittere armoede. Ze besluit terug te gaan naar het klooster in de hoop daar in genade te worden aangenomen. Tot haar verwondering heeft niemand haar gemist. Maria de moeder Gods zelf, heeft tijdens Beatrijs' afwezigheid haar taken als kosteres waargenomen. De enige Middelnederlandse versie van het dichtwerk met dit verhaal wordt bewaard in dit kostbare handschrift uit 1374. In de letter V waarmee het verhaal opent, zijn de hoofdpersonen uit deze legende afgebeeld: zuster Beatrijs knielt voor Maria die het Christuskind op haar arm houdt. Wilt u virtueel door dit boek bladeren? Dat kan op www.kb.nl/bladerboeken/beatrijs.

1steDonald Duck
In oktober 1952 krijgen Nederlandse kinderen het eerste nummer van Donald Duck in handen. Naast strips over Donald en zijn neefjes en over de Kleine Boze Wolf bevat het ter kennismaking een 'duizend-horloges-prijsvraag'. Iedereen kan een horloge met Disneyfiguren winnen. De kinderen uit Holland hebben vanaf dan net als hun leeftijdgenoten in Amerika, Engeland, Frankrijk en vele andere landen een eigen ''Walt Disney-krant''. Carl Barks is de tekenaar en bedenker van Duckstad en zijn inwoners. Het blad over de vreemde eend wordt mateloos populair. Later werken Carol Voges, Hans G. Kresse en Marten Toonder er als striptekenaars aan mee.

U kunt deze en vele andere topstukken bekijken van 6 november 2013 tot en met 2 februari 2014.

Nieuwe naam
Onlangs heeft de tentoonstellingsruimte De Verdieping van Nederland een nieuwe naam gekregen: Expositie Topstukken KB. Dit markeert het einde van de samenwerking tussen het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek wat betreft tentoonstellingen. Het NA heeft immers nu een eigen plek om te exposeren. De ruimte is nog hetzelfde, maar heeft een nieuwe uitstraling en er draait een nieuwe wandfilm met beelden van de collectie. Verder blijven er prachtige en bijzondere topstukken te zien in deze semi-permanente expositie.

Expositie Topstukken KB
Expositie Topstukken KB bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Naast het Den Haag CS.
Voor openingstijden en overige informatie, zie www.kb.nl/topstukken
Bron: Website KB
Beatrijs