genealogie, stamboom, heraldiek, familiewapen, aldfaer, stamboomonderzoek, persoonskaarten

De genealogie van Ermelose familiesRuim 170.000 pagina's historische kranten online

Maandagavond 19 december 2011 lanceerde het Noord-Hollands Archief een krantenviewer met meer dan 170.000 pagina's historische kranten. Het gaat om het Haarlems Dagblad, 1883-1950 en het Weekblad Huis aan Huis Velsen, 1934-1960.

Er is gekozen voor de digitalisering van het Haarlems Dagblad omdat deze krant, naast de Opregte Haarlemsche Courant (reeds gedigitaliseerd door de Koninklijke Bibliotheek), een belangrijke Haarlemse informatiebron is. Het Noord-Hollands Archief is de enige instelling in Nederland die een complete serie van deze krant in haar collectie heeft.

De krant verscheen als Haarlem's Dagblad voor het eerst op 9 juli 1883. Ook deze eerste uitgave van de krant is terug te vinden in de digitale krantenviewer. Het Weekblad Huis van Huis Velsen, oorspronkelijk 'Huis aan Huis ? weekblad voor Santpoort-Dorp, Santpoort-Station, Rozenstein en Driehuis' geheten, is al jaren een belangrijk periodiek nieuwsblad voor Santpoort, Rozenstein, Driehuis en later ook Velsen.

De krantenviewer werd gelanceerd tijdens het Historisch Café en is sindsdien voor iedereen gratis toegankelijk via www.noord-hollandsarchief.nl
Bron: rtvn-h