genealogie, stamboom, heraldiek, familiewapen, aldfaer, stamboomonderzoek, persoonskaarten

De genealogie van Ermelose families



Historische gerechtelijke gegevens Veluwe gedigitaliseerd

Het Oud Rechterlijk Archief (ORA) Veluwe en Veluwezoom is door het Gelders Archief grotendeels gedigitaliseerd en op internet geplaatst. Daarmee is een rijke bron van historische gegevens voor genealogen, streek- en rechtshistorici gemakkelijk toegankelijk. Vooral belangstellenden die onderzoek naar personen in het verleden doen, profiteren hiervan.

Het ORA Veluwe en Veluwezoom heeft betrekking op een groot gebied in Gelderland: het landrostambt van Veluwe en richtersambt van Veluwezoom. Het landrostambt van Veluwe omvatte tien scholtambten (bestuurlijke gebieden): Ede, Barneveld, Nijkerk, Putten, Ermelo, Doornspijk, Heerde, Epe, Apeldoorn en Voorst. Het richtersambt van Veluwezoom omvatte de scholtambten Rheden, Brummen en Renkum.
De gerechten deden uitspraken in burgerlijke, vrijwillige en voogdijzaken. Vrijwillige rechtspraak heeft betrekking op zaken die tegenwoordig door de notaris worden afgehandeld, zoals testamenten en de overdracht van onroerende goederen. De scholten (bestuurs- en rechtbankambtenaren) functioneerden onder andere als hulpofficieren van justitie en wat we tegenwoordig de notaris noemen. De gerechten deden geen uitspraken in criminele (straf) zaken; dat gebeurde destijds door het Hof van Gelre en Zutphen.
Het archief omvat het tijdvak van 1418 tot 1811, toen de Fransen een nieuwe rechterlijke organisatie in Nederland introduceerden.

In de studiezaal van het Gelders Archief raadplegen sommige bezoekers al meer dan dertig jaar trouw het ORA Veluwe en Veluwezoom. Zij kunnen dat vanaf heden via hun computer, tablet en smartphone ook op andere locaties doen.
De bijna 235.000 scans zijn niet met een zoekmachine doorzoekbaar, maar toegankelijk via een archiefinventaris.
Bij de Slag om Arnhem in 1944 ging de oorspronkelijke toegang van het ORA Veluwe en Veluwezoom, in de 19e eeuw gemaakt door de eerste rijksarchivaris in Gelderland, in vlammen op. Na de Tweede Wereldoorlog moest het ORA Veluwe en Veluwezoom opnieuw toegankelijk worden gemaakt, wat een zeer arbeidsintensief karwei was.
Het ORA Veluwe en Veluwezoom is goeddeels gedigitaliseerd, dat wil zeggen het deel dat reeds op bijna 2.500 microfiches stond. Een klein deel is niet gedigitaliseerd, omdat de documenten zich in een onvoldoende materiƫle staat bevinden.

Bron: