genealogie, stamboom, heraldiek, familiewapen, aldfaer, stamboomonderzoek, persoonskaarten

De genealogie van Ermelose familiesGrove grafschending op begraafplaats Veldwijk

Politie zoekt getuigen

ERMELO - Op de monumentale begraafplaats Veldwijk aan de Horsterweg zijn in de afgelopen dagen zo'n tien tot vijftien grafzerken ernstig vernield. Sommige grafzerken liggen geheel in puin, andere zijn versleept en van weer andere zijn enkel stukken afgebroken. ,,Bij de grafschending is veel geweld gebruikt", zegt Natalie Overkamp, secretaris van Stichting Begraafplaatsen Ermelo-Veldwijk, ,,het zure is dat wij nog maar enkel kunnen toekijken, twee weken geleden werd het contract dat wij hadden voor het onderhoud van de begraafplaatsen met GGZcentraal ontbonden."

door Melissa Hofland

Eén van de beschadigde graven is het graf van de zus van Vincent van Gogh, Wilhelmina van Gogh. Verder gaat het om graven van ondermeer personeel uit de geschiedenis van Veldwijk.

Vorige week donderdag was er voor het laatst iemand van Stichting Begraafplaatsen Ermelo op de monumentale begraafplaats. Dinsdagmiddag ontving de Stichting een telefoontje van de veldwachter. ,,Hij meldde dat hij die dag de vernielingen ontdekt had. De begraafplaats ligt natuurlijk midden in het bos en is vanaf de weg niet zichtbaar. De grafschending moet ergens in de afgelopen dagen hebben plaats gehad." Wanneer precies is dus nu nog niet duidelijk.

,,Het is echt verschrikkelijk", zo omschrijft Overkamp haar gevoel over de gebeurtenissen. De afgelopen paar jaren zette haar stichting zich in voor het onderhoud van de graven. ,,Wij hebben dat met veel liefde gedaan. Dat juist nu we niks meer kunnen, dit gebeurt, is zo ongelukkig", zegt ze. Het waarom voor de gebeurtenissen is voor Overkamp een groot vraagteken. ,,Dit druist tegen alles in, waar wij als stichting voor staan." Overkamp vermoedt dat het om vernielzucht van een paar kwajongens gaat.

In 2008 startten vrijwilligers van Stichting Begraafplaatsen Ermelo met het opknappen van de monumentale begraafplaats. De begraafplaatsen van Veldwijk lagen er toen ernstig verwaarloosd bij. ,,Bramenstruiken van 1,5 meter hoog, grafzerken waren overgroeid met planten, en her en der stonden bomen. Wij hebben in de afgelopen jaren de graven weer zichtbaar gemaakt. Informatieborden neergezet met informatie over de zerken en veel schoongemaakt", vertelt Overkamp. Kosten voor dat onderhoud werden bekostigd uit giften van donateurs, een monumentensubsidie van gemeente en provincie en ook GGZcentraal, eigenaar van de begraafplaatsen leverde een kleine bijdrage in de kosten. ,,Twee jaar geleden werd voor ons bekend dat GGZcentraal het contract zou gaan ontbinden. Dat is 12 september van dit jaar gebeurd. De reden is ons nooit duidelijk geworden," aldus Overkamp, ,,Ze hebben altijd gezegd dat zij het geld liever in de levenden dan in de doden steken. Maar we hebben het hier wel over een heel bijzondere plek. Er zijn in Nederland maar tien instellingsbegraafplaatsen, drie daarvan zijn in Ermelo, waarvan er twee van Veldwijk zijn."

GGZcentraal heeft dinsdag aangifte gedaan bij politie. In verband met het onderzoek is de politie op zoek naar getuigen en eventuele overige gedupeerden. Zij worden verzocht contact met de politie op te nemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Overkamp heeft er een hard hoofd in: ,,We zijn bang dat dit nooit opgelost gaat worden. En waarschijnlijk zullen de grafzerken dus ook nooit meer gerepareerd worden. Het is echt verschrikkelijk", aldus Overkamp.
Bron: 't Kontakt