genealogie, stamboom, heraldiek, familiewapen, aldfaer, stamboomonderzoek, persoonskaarten

De genealogie van Ermelose familiesJabbekenaars steken hun tong uit

Jabbeke - Momenteel onderzoeken de KULeuven en familiekunde Vlaanderen een ‘Romeins DNA-project’. In diverse regio’s wordt het DNA van de mannelijke bevolking onderzocht naar de oeroude herkomst. De mannelijke Jabbekenaars met eeuwenoude lokale wortels staken massaal hun tong uit!

Eddy Baert was bereid om een staaltje DNA af te staan. Binnen drie maanden weet hij of er Romeins bloed door zijn aderen stroomt. (Foto BP) © Benny Proot
Naast vijf andere regio's in Vlaanderen –o.a. Tongeren, Velzeke en Oudenburg- is Jabbeke geselecteerd in het groot Romeins DNA-project, georganiseerd door de KULeuven en familiekunde Vlaanderen. Initiatiefnemer dr. Maarten Larmuseau, postdoctoraal onderzoeker aan de KULeuven, gaf op vrijdagavond 28 september in het sport- en cultuurcentrum Hof ter Straeten uitleg over de nieuwste inzichten omtrent onze herkomst via genetische genealogie.

Daarna werd bij de mannelijke genodigden een DNA-staal afgenomen. Dit staaltje wangslijm gaat naar labo in Leuven met als doel het Y-chromosoom te ontleden en de verwantschap met DNA uit het Middellandse Zeegebied na te gaan.
Bron: