genealogie, stamboom, heraldiek, familiewapen, aldfaer, stamboomonderzoek, persoonskaarten

De genealogie van Ermelose familiesKB klaar met digitaliseren kranten

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een jarenlang digitaliseringsproject van dagbladen afgesloten. De bibliotheek ontsloot in zes jaar tijd acht miljoen krantenpagina's uit Nederland en de voormalige koloniƫn. In totaal gaat het om ruim 85 miljoen artikelen, die zijn verschenen tussen 1618 en 1995.
De afgelopen tijd zijn aan de honderd kranten die al in de Databank Digitale Dagbladen stonden, nog zeventig krantentitels toegevoegd, meldt de KB donderdag. Het gaat daarbij om dagbladen als Het Vrije Volk, de Sumatra-courant, Nieuwsblad Uit en Voor Suriname, de Tijd en Het Financieele Dagblad.
De databank moet onderzoekers en anderen voorzien van informatie uit voorbije tijden. Vertalers kunnen zoeken naar woorden die een bepaalde periode kenmerken, terwijl stamboomonderzoekers familie kunnen opsporen en journalisten kunnen graven naar berichten over hun onderzoeksonderwerp.
De acht miljoen pagina's in het digitale archief zijn overigens een fractie, acht procent, van wat er tussen 1618 en 1995 aan kranten is verschenen. De in Den Haag gevestigde nationale bibliotheek van Nederland wil het aantal pagina's nog uitbreiden tot dertien miljoen. Sinds de lancering in 2010 is de website twee miljoen keer gebruikt.
Bron: metronieuws.nl
Foto: [CopyRight 2012, Novum]